Mijn Moestuin Column 2

Het is tropisch warm vandaag. Ik lig op mijn ligbed in de tuin met half dichtgeknepen ogen te staren naar een strak blauwe lucht en de wapperende bladeren van onze prunus. Het is tijd om na te denken over de winter. Iets waar ik eigenlijk nog helemaal niet mee bezig ben. Het is eindelijk mooi weer en 25 + graden, hoezo moet ik dan bedenken welke groentes ik wil gaan oogsten in het najaar? Ik bedenk dat ik voor een flinke ‘tweede leg’ ga, zodat we nog tot ver in het najaar vers uit de tuin kunnen eten en daarna de diepvries pas gaan plunderen. Ik ga voor winterpostelein, verschillende soorten sla, meiraap, paksoi, spinazie, prei, palmkool en boerenkool.

Ik had mijzelf dit jaar voorgenomen om eigenlijk geen gewassen van de kolenfamilie meer te telen. Vorig jaar hebben de rupsen namelijk m eerdere feestmalen genuttigd in mijn moestuin, maar ik kon het niet laten om toch dit jaar weer boerenkool en paksoi te zaaien. Daarnaast wil ik de prachtige palmkool dit jaar voor het eerst eens uit gaan proberen. De plantjes groeiden al prachtig, vooral met de zomerse temperaturen, dus maakte ik mij niet zo druk. Ik had ook in al geen weken meer een slak gezien. De zomerse temperaturen werden een aantal dagen later afgewisseld door wat regenachtige dagen, daardoor liet ik de tuin even aan zijn lot over. Met als resultaat een paar zielige boerkool plantjes met takjes i.p.v. blaadjes aan te treffen. En nog zit er een dikke rups op de zielige nerf om die ook nog eens op te peuzelen zodat er enkel alleen een stammetje zal blijven staan. Ik verzin constructies van gaas of doek om over mijn baby koolplantjes te leggen. Ik ren met de tuinslang achter de koolwitjes aan om ze nat te spuiten in de hoop dat ze niet meer in mijn tuin durven te komen, maar helaas ze zijn hardnekkig en leggen overal hun eitjes. Het is ook toch best aandoenlijk om te zien hoe ze met z’n tweetjes of drietjes om elkaar heen fladderen. Dus laat ik de vlindertje toch maar met rust en pluis elke dag de bladeren van de nieuwe koolplantjes uit. Dan wordt het deze herfst toch iets minder kool en iets meer sla.

Onze oudste zoon is verkocht aan de moestuin en wil hij net als zijn mama een moestuincursus volgen. Dus mama geeft hem voortaan een moestuincursus en daar hoort natuurlijk ook een eigen tuintje bij. Zijn prachtige vierkante meter met zijn favoriete groentes; pompoen, tomaat, palmkool en bonen. Ook maakt hij de heerlijkste soepen voor ons met alles wat hij kan vinden in de moestuin; aardbei, broccoli, palmkool, snijbiet, bonen, peterselie en maggi gingen onlangs te samen met een biscuitje en sinaasappelsap op het vuur. Jammie…

Ook verrast hij mij soms met zijn initiatieven. Laatst kwam ik thuis van mijn werk en had hij even flink geoogst vertelde hij, met als resultaat dat we genoeg boerenkool hadden voor de hele week. “Mama ik heeft even voor jou geoogst hoor”….” Heel goed van je hoor, schat…. “ Wel ideaal zo’n hulpje in de tuin, samen aardappels oogsten en samen de zware kisten tillen naar de schuur. Ik heb dit jaar de vaste vroege aardappel; Gloria geteeld. Een aardappel die resistent is tegen fytoftora, dit is ontzettend fijn, want ik spuit natuurlijk geen vergif in mijn tuin. Het zijn prachtige dikke aardappels geworden waar we nog maanden van gaan smullen.

Mijn ideaal beeld van een moestuin is uitgekomen, ik heb prachtige bonenstaken en rekken vol met bonen en lage bonen struiken, waardoor onze vriezer al aardig van vol raakt. Niets is lekkerder dan een net vers geplukte boon met een beetje roomboter…jammie!

De courgetten en pompoenen groeien als een trein, maar de prei is niets geworden dit jaar. Gelukkig kreeg ik onlangs prachtige preien van een geweldige dorpsbewoner die ze over had. Mijn moestuinnetwerk wordt steeds verder uitgebreid, hier word ik erg blij van!

Rianne Timmer-Vos


LEES HIER nog meer tips en tricks voor de moestuin, moestuin avonturen en heerlijke recepten van Rianne.