Mijn Moestuin Column 3

Vanuit hartje Amsterdam krijg ik tegenwoordig als eerste de nieuwe trends onder ogen te zien. Maar ook prachtige nieuwe uitspraken als “Dit is helemaal hipster” en “Momsters met drukke gezinnen” zijn daar helemaal de bom. Wij nuchtere Groningers willen natuurlijk niet achter lopen, maar nu blijkt tijdens een goed gesprek aan de Prinsengracht dat eigenlijk heel veel Amsterdammers liever in Groningen willen wonen. Weg van de drukte en snelheid van de stad. Een huis met een tuin en enigszins een beetje uitzicht, in plaats van een flatje van dertig vierkante meter met een (gedeelde) stoep voor de deur of een balkon van een bij twee. "Maar ja waarom is Groningen nou zoo ver weg van hier???" wordt er dan gezegd. Hier, Amsterdam, waar alles start, omdraait en als voorbeeld wordt gezien, want als het hip is in Amsterdam dan zal het wel echt hip zijn. Nou zal ik je vertellen dat echt ALLES kan in Amsterdam. Er worden hele communities en “kleine dorpen” in de stad opgezet om maar weer dichter bij de natuur, het moestuinieren en vooral dichter bij elkaar te komen. Het echte dorpsleven in de stad met andere woorden.

Een van die moesttuintrends is het 'Verticaal tuinieren', dit wordt ook steeds vaker toegepast in de grote stad en zal in de toekomst vast en zeker nog hipper worden in het Wilde Westen. Wij Groningers hebben gelukkig (over het algemeen) een ruim perceel waar we op kunnen moestuinieren. En verticaal moestuinieren doen we natuurlijk allang, want onze prachtige groene, gele, paarse, roze en zwarte (tover) bonen klimmen omhoog bij allerlei door onszelf gefabriceerde klimrekken, kortom wij zijn allang ontzettend hippe moestuinierders. Dit afgelopen jaar heb ik zelfs voor het eerst een klimmende courgette verticaal geteeld. (Niet geheel zonder succes!)

Naast mijn een nieuwe studie in Amsterdam, drukke baan, huishouden, gezin, actief vrijwilligerswerk en een moestuin, weet ik niet waar ik de tijd tegenwoordig vandaan moet halen om even rustig een kopje verse munt thee te drinken. Laat staan dat ik tijd heb om mijn eigen munt te oogsten. Een aantal weken geleden…toen ik nog iets meer tijd had… heb ik onze kruiden op een warme dag laten drogen in de zon. Dus in de aankomende winter kan ik nu ook een heerlijk kopje munt thee met honing of citroenmelisse drinken bij de open haard. Een mooi vooruitzicht… Ik kwam onlangs een prachtig boek tegen over TEA. Hoe je verschillende soorten thee in je moestuin kunt kweken, hoe je het moet oogsten, drogen en consumeren. Super leuk voor een echte theeliefhebber als ik zelf. Dit is een leuke nieuwe uitdaging voor volgend jaar! 

Mijn streven voor in de winter was een diepvries vol lekker bonen, bietjes en soepgroentes, prachtige pompoenen en kratten vol uien, wortelen en aardappelen in de schuur. Ik mag met trots zeggen dat dit weer aardig gelukt is dit jaar. Mijn snijbiet, prei, palmkolen en welgeteld 1 boerenkool (die niet opgegeten is door de rupsen…) staan ook nog parmantig op de akker en sommigen zullen nog lekkerder worden nadat het gevroren heeft. Hier kunnen we ook nog de hele winter van eten. Naast groente hebben we ook nog stoofperen, appels en handperen deze herfst, dit jaar was voor ons een goede oogst. Extra liefde, compost en water doen wonderen…En als de zon dan ook nog een beetje mee werkt, ben ik helemaal gelukkig!

Rianne Timmer-Vos


September 2015


LEES HIER nog meer tips en tricks voor de moestuin, moestuin avonturen en heerlijke recepten van Rianne.