Mijn Moestuin Column 4

Herfst…Is de Lente in onze Winter….Een prachtige gezegde, maar is dit daadwerkelijk zo? Wel, als het zonnetje schijnt natuurlijk, maar ja verder vallen de bladeren van de bomen en veranderen de mooie kleuren geel, oranje en bruin in GRIJS. En soms weken lang in WIT door de mist. Op de enkele zonnige dagen in de november heb ik de bladeren bij elkaar geharkt en over mijn lege bedden verspreid en de rest op de composthoop gegooid. Zo blijven de bedden relatief beschermd voor de natte periode die er aan komt en zal er in de lente iets minder onkruid zich laten zien. Maar wat valt er dan nou op deze sombere regenachtige dagen te doen in de moestuin? Op regenachtige dagen ben ik voornamelijk binnen, mijn stoofpeertjes schillen en hier heerlijke gelei van te maken.

Dit onovertrefbare nagerecht is een perfecte afsluiting van een kerstdiner, maar ik vind het eigenlijk een typisch herfstrecept. Zowel de kleur als de smaak en geur van de combinatie van stoofpeertjes, rode wijn en kaneel ademt de herfst. Bovendien hebben ze niet de zompigheid van Nederlandse stoofpeertjes.


STOOFPEREN UIT DE OVEN

Nodig:

  • 12 biologische stoofpeertjes
  • ongeveer 400 ml rode wijn
  • 150 gram rietsuiker
  • 2 repen citroenschil
  • 1 kaneelstokje

Verwarm de over voor op 225 graden. Zet de ongeschilde peertjes rechtop in een ovenschaal en zet deze 15 minuten in de oven. Haal deze er dan weer uit, schenk de helft van de rode wijn eroverheen, dan de helft van de suiker, dan de rest van de wijn en tenslotte de rest van de suiker. Voeg de citroenschil en het kaneelstokje toe en zet de schaal weer terug in de oven. De peertjes hebben gewoonlijk een uurtje nodig, maar test ze altijd vantevoren zodat je zeker weet dat ze van binnen de goede zachtheid hebben.

Heel lekker in combinate met vanille- of kaneelijs.

Smullen maar!


Ook is het een goed idee om op deze donkere natte dagen het afgelopen jaar te evalueren. Welke groentes deden het goed, welke fruitboom moet ik een beetje snoeien en welke groentes komen er in 2016 niet meer in?

Waar begin je dan? Ik start met gewas die het meest ruimte in beslag nam afgelopen jaar, de aardappel.

Elk jaar valt het me toch weer tegen hoe veel weken we van onze eigen aardappel eten ten opzichte van de grote hoeveelheid ruimte die ze innemen in de tuin. Het streven om het hele jaar zelfvoorzienend te zijn in aardappelen gaat mij sowieso niet lukken op deze huidige moestuin. Dus dat is mijn eerste dilemma, komt de aardappel er in 2016 wel weer in?

Welke nieuwe groentes deden het goed afgelopen jaar. Snijbiet en raapstelen zijn mijn nieuwe favorieten geworden, die groeit overal, hoef je weinig aan te doen en kun je meer dan een half jaar van eten. Dit is een blijvertje dus. Ook ben ik trots op mijn palmkool, deze mag volgend jaar weer op de akker staan. Wel moeten we iets verzinnen tegen al die rupsen.

De zaadjes van de witte en rode kool mogen opgehaald worden, die laat ik volgend jaar achterwege. Ik heb het nu drie jaren geprobeerd, maar ik zwaai met een witte vlag en geef me over!

Hoe zijn mijn nieuwe vierkante meter moestuinbakken van demakkelijkemoestuin.nl bevallen? Past het idee van 16 vakjes en 16 verschillende groentes wel bij mij? Deze moestuin vierkante meter bakken waren erg overzichtelijk, ik kon de slakken er vrij vlot in ontdekken, ik heb weinig onkruid hoeven te wieden en de kinderen stampten de groentes niet zo snel plat. De rasters zagen er aanvankelijk wel gestructureerd uit en ik had bij veel groentes een naambordje gemaakt. Je voelt al een Maar aankomen… Maar na de eerste oogst kon ik in het vakje weer nieuwe groentes uit een andere familie in zaaien. Dus een beetje compost er bij en opnieuw zaaien. De eerste twee bakken ging dit nog wel, maar bij de derde, vierde, vijfde, zesde…. was ik het gestructureerde overzicht een beetje kwijt. Zestien vakjes, Zestien groentes, acht bakken, maakt honderdachtentwintig vakjes waarvan ik de families onthouden moest en daarbij vliegen de radijsjes, spinazie en raapstelen als kool uit de grond, dus ja die vakken kun je wel vier keer hergebruiken. Kun je het je voorstellen dat ik het overzicht kwijt was? Dit gaan we dus volgend jaar anders doen #Mijnmakkelijkemoestuin 2.0. Hier kan ik gelukkig nog tot februari over nadenken.

Maar voordat je er erg in hebt zitten we alweer in 2016. Het moestuin seizoen zal sowieso aankomend jaar eerder gaan beginnen door onze nieuwe kas. Ik kan me er nu al op verheugen! Met mijn eerste zaadjes stampend door de sneeuw naar de kas. De andijvie, veldsla en alle andere groentes kan ik hier in gaan voorkweken. Dit is scheelt mij ook weer toiletrolletjes sparen en vensterbanken schoonmaken! Op naar het nieuwe jaar!

Rianne Timmer-Vos


November 2015


LEES HIER nog meer tips en tricks voor de moestuin, moestuin avonturen en heerlijke recepten van Rianne.