Langs het fietspad naar Abelstok staat de Paarse morgenster weer te bloeien.
In de ochtend staat de bloem wijd open, in de middag sluit zij haar bloemblaadjes al. Na de bloei verschijnt er een mooie bol van pluizige zaadjes. Als een enorme paardenbloem.
Paarse morgenster is oorspronkelijk een landbouwgewas, de wortels werden gegeten als schorseneren. Nu is die vooral verwilderd en een typische plant voor Groninger wegbermen. Als tuinplant is die ook mooi, het is zeker de moeite waard om wat zaad mee te nemen om in je tuin te strooien.
Paarse morgenster wordt in naam beschermd. In de praktijk sneuvelen bij het maaien de meeste exemplaren.
Mooi!
Mooie foto ook!
Je mag weten dat ze, bij mijn weten, ooit door Rieks Torringa gezaaid zijn.
Hoewel we tot voor enkele jaren terug de gemeente wel waarschuwden om ze bij het maaien te ontzien, lukte dat zelden. Nu helemaal niet meer, want de gemeente is ver weg en veel te groot om AAN DIT SOORT KLEINE VERZOEKJES AANDACHT TE BESTEDEN.
Aha, weer wat geleerd. Ik had ze zelf ook in de voortuin. Zag er veelbelovend uit. Maar omdat ik kennelijk niet zo’n vroege vogel ben, concludeerde ik dat ze altijd maar in knop bleven. Heb het toen in mijn onschuld tot onkruid verklaard en eruit getrokken. Mooie bloemen gemist en ook een lekker maaltje lees ik. Toch vroeger opstaan!
Het staat in menige Groningse wegberm en zaait zichzelf uit. Dat kan je helpen door wat van het pluis op een nieuwe plek te strooien. Wel beetje zonde van de mooi pluizenbol.
Voordat het bloeit is niet even makkelijk van gars te onderscheiden. Even op letten.